Yurt dışına gidip de telefon alıp gelmek adeta moda haline geldi. Ülkemizdeki vergi oranlarını düşünürsek, kimseyi bu konuda suçlayamayız. Gerçi telefonu aldık geldik, öyle istediğimiz gibi kullanamıyoruz. SIM kartımızı takıp kullanmaya başladığımızda, eğer kayıt ettirmemişsek bir süre sonra telefonumuz kapanıyor. Bu yüzden ilk önce pasaportumuzla birlikte IMEI numaramızı kaydettirip küçük bir meblağ ödememiz gerekiyor. Gerçi artık yurt dışından alınan iPhone ve iPad’ler Türkiye’de garanti kapsamının dışında sayılacak. Bu durum yurt dışından telefon alacakları biraz düşündürebilir. Seçim sizin tabii ki. Ama oldu da telefon aldınız ve ülkeye döndünüz. İşte yapmanız gerekenler:
1. IMEI numarası bulma
İlk olarak telefonunuzun 15 haneli IMEI numarasını bulmanız gerekiyor. iPhone’larda Ayarlar > Genel > Hakkında yolunu izleyerek IMEI numaranızı bulabilirsiniz. Ya da tüm telefonlarda *#06# yazıp arattığınızda ekranınıza çıkacaktır.
2. E-devlet kapısı aşamaları
Sonrasında e-devlet kapısı web sitesine gidiyoruz. Hatta tam olarak aradığımız sayfa şu : https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet
Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT’den temin edebilirsiniz. Sayfaya girdiğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bilgilendirici bir yazı çıkıyor. Yazıda da belirttiği gibi internet bankacılığı kullanıyorsanız, işiniz çok daha kolay. Kullanmıyorsanız, bazı bankalara T.C. kimlik numaranızla ödeme yapabilirsiniz.
Bu yazıdan sonra “devam et”e bastığınızda yeni bir yazı karşılıyor sizi.
“IMEI kayıt işlemi için harç bedelini ödemediyseniz bir sonraki aşamada; DenizBank, Garanti Bankası, İş Bankası internet şubeleri ile e-Devlet Kapısı üzerinden ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Cep telefonu harç bedelini, Cep Telefonu Harcı Ödeme hizmetini kullanarak Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi üzerinden de ödeyebilirsiniz.”
Bu sayfada pasaport numaranız ve yurda giriş tarihiniz gibi bazı bilgileri vermeniz gerekiyor. Bilgileri doldurduktan sonra ödeme yapma aşamasına geçebiliyorsunuz.
3. İnternet üzerinden ödeme yapma
Evet, sıra geldi harç bedelini ödemeye. Yukarıda bahsettiğim aşamaları geçtikten sonra karşınıza aşağıdaki sayfa çıkıyor. Aşağıda gösterilen bankalardan birini kullanıyorsanız, “şimdi ödeme yap”ı tıkladığınızda tarayıcınızda yeni bir sayfa açılıyor. İnternet bankacılığıyla ödemenizi kolayca yapabiliyorsunuz. Eğer yeni bir sayfa açılmıyorsa, “pop-up” ayarlarınızı kontrol edin çünkü açılacak sayfa engelleniyor olabilir.
Eğer bu üç banka sizin için uygun değilse, yukarıda gördüğünüz 5 numaralı maddeye bakıyoruz. Maliye Bakanlığı İnternet Vergi Dairesi yazan yere tıkladığınızda, vergi dairesinin web sitesine yönlendiriliyorsunuz ve ödemenizi oradan yapabiliyorsunuz.
Ödeme yaptıktan sonra “Ödememi Kontrol Et” düğmesini tıklıyoruz. Ödemenizin görünmesi bir-iki dakikayı alabilir, o yüzden panik yapmayın. Ödemeniz görünmüyorsa, geri gidip tekrardan “kontrol et”i tıklayabilirsiniz.
Ne kadar ödeyeceğiz derseniz, Temmuz 2017 itibariyle ödenen harç bedeli 149,20 tl idi. Tüm işlemler tamamlandığına göre telefonunuz hayırlı uğurlu olsun 🙂
-B.