Her yıl dünyada binlerce öğrencinin yapma fırsatını bulduğu, harika bir programdır. Seçtiğiniz bir ülkeye bir yıl süre ile gidersiniz ve aile yanında kalırsınız, orada okula devam edersiniz. Bunun için de öyle deli paralar harcamaya gerek yoktur. Nasıl mı? Bu programı en iyi uygulayanlar AFS ve Rotary Kulübü. AFS hakkında bilgi edinmek isterseniz, linki bir önceki cümleye iliştirdim. Ama ben burada kendi deneyimimden bahsedeceğim, yani Rotary Gençlik Değişim Programı.
Kimler gidebilir?
Bu programa 15 yaşından büyük ve 18 yaşını doldurmamış öğrenciler başvurabilir. Başvurmak için ailenizin Rotaryen olmasına gerek yoktur. Ancak hami olarak bir Rotary kulübü gerekmektedir. Ayrıca sizin ailenizin de bir değişim öğrencisi kabul etmesi beklenir. Başvurular neredeyse bir yıl öncesinden yapılır. Sonraki aşama ise mülakattır. Bu mülakatta asıl baktıkları şey, o kadar uzun zaman ailenden ve ülkenden uzak, yeni bir kültürde, yabancı insanlarla kalıp kalamayacağındır. Mülakattan geçersen, senin seçtiğin ülkelerden birinde hangi şehirde ve ailede kalacağın belli olur. Ardından müthiş eğlenceli oryantasyon kampı yapılır. Sonra da gitme hazırlıkları veeeee macera başlasın!
Gelelim benim macerama…
Üzerinden yıllar geçmiş olsa da daha dün gibi hatırladığım ve hep “iyi ki” dediğim değişim öğrenciliği maceram 2005 yılında başladı. En başından başlamak gerekirse, mülakat için İzmir’e gittik. Çok fazla ayrıntı hatırlamıyorum. Hepimizi sırayla bir odaya aldılar. Sıra bana gelince bir masa dolusu insanın önüne oturdum. Mülakattan tek hatırladığım “Uzun süre ailenden ayrı kalabilecek misin?” sorusuydu. Ben de “Ben babamı kaybettim, bir yıllık ayrılık ne ki?” demiştim. Hani derler ya, sayılı gün çabuk geçer.
Mükalattan geçince, sırada oryantasyon kampı vardı ve kamp Çanakkale’deydi. Kamptan önce bize sunum yapmamız için rastgele konular verdiler. Sunum yapmamızın sebebi ise, gittiğimiz ülkedeki ev sahibi Rotary kulübümüzde sunum yapacak olmamızdı. Bize davranışlarımızın nasıl olması gerektiğinden, yanımıza ne almamız gerektiğine kadar her konuda bilgi verdiler. Aynı zamanda eğlendik de. O kampta tanıştığım ve hala dostum olan insanlar var. 🙂
Orada uyulması gereken kurallar var mı?
Evet, tabii ki de gittiğiniz ülkede uymanız gereken kurallar var. En önemli kural 3-D kuralıdır. “No drinking, no driving, no dating!”. Yani, içki içmek, araba kullanmak ve sevgili bulmak yasak 🙂 Bunun sebebi ise, sorumluluğunuzun başkalarının üzerinde olması ve sizin başınıza kötü bir şey gelmemesi. Ayrıca tabii ki gittiğiniz ülkenin yasalarına da uymanız beklenir. Kurallara uyulmaması ise değişim programının derhal sonlandırılmasıyla ve evinize gönderilmenizle sonuçlanır.
Diğer bir kural da her ay bir kere Rotary toplantısına katılmaktır. Mesela ben her ayın ilk cuması katılıyordum. Türkiye’deki toplantıların aksine orada yemek yerine sabah kahvaltısı oluyordu. Herkes işine ve ben okula gitmeden önce toplantıya katılıyorduk. Sabahın köründe kalkıp giderken söylenmiyor değildim tabi 😀 Bir ilk dönem ve bir ikinci dönem olmak üzere iki sunum yaptım. İlk gittiğimde kendimi ve ülkemi tanıttım, ikinci sunumumda ise bir yıl boyunca neler yaptığımı ve yaşadıklarımı anlattım.

Tabii ki daha çok kural var ama ben en bilinmesi gerekenleri aktarmak istedim. Daha fazla bilgi için şu adrese bakabilirsiniz: Rotary Uzun Dönem Gençlik Değişim Programı
Değişim programının bize faydaları nelerdir?
- Kesinlikle şunu söyleyebilirim ki gittiğiniz kişiyle döndüğünüz kişi çok farklı olacak. Bunu kelimelerle ifade etmek zor. Bakış açınızdan, dünya görüşünüze ve hatta dış görünüşünüze kadar her şeyiniz değişmiş olacak. (Mesela 10 kilo alıp dönebilirsiniz 😀 )
- Kendi ayaklarınızın üzerinde durmayı öğreneceksiniz. Sorumluluk sahibi olmayı öğreneceksiniz. Ve bu dönüştüğünüz kişi sizin kendinize güvenmenizi sağlayacak. Başarılarınızdan gurur duyacaksınız.
- Farkında bile olmadan dünya barışına katkıda bulunacaksınız. Farklı kültürleri öğrenip, kültürünüzü tanıtacaksınız. Ön yargıları yıkmayı öğreneceksiniz.
- Dünyanın her yerinden dostlar edineceksiniz ve bu dostluklar ömürlük olacak. Yıllar sonra buluşmaya fırsatınız olursa, araya yıllar girmemiş gibi kaldığınız yerden devam edeceksiniz.
- Hangi değişim öğrencisine sorarsanız sorun, iyisiyle kötüsüyle size şunu diyeceklerdir: “Hayatımın en güzel yılıydı.” Emin olun bir yılı tamamladığınızda, giderken ağladığınızdan daha çok ağlayacaksınız. Hep şunu düşünmüştüm, bize oryantasyon kampında her şeyi anlattılar ama bu programın en zor yanının dönüşü olduğundan bahsetmediler. Aşağıda ağlamaktan şişmiş gözlerimizi görebilirsiniz.
Sizlere Gençlik Değişim Programı ile ilgili kısa bir tanıtım yazısı yazmak istedim. Çok da kısa olmadı gerçi ama zaten anlatmakla bitmez. Aklınıza takılan sorular olursa bana ulaşabilirsiniz. Sonraki yazılarımda biraz daha ayrıntıya gireceğim.
Okuduğunuz için teşekkürler 🙂
-B